Over Kefalonia & Ithaka


  • Unieke eilanden in de Ionische zee

    Kefalonia en Ithaka zijn Ionische eilanden ten westen van het Griekse vasteland. Kefalonia is het op 5 na grootste eiland van Griekenland en wordt gezien als het meest gevarieerde van de Ionische eilanden. Het eiland heeft een gemiddelde lengte van 85 km en een gemiddelde breedte van 55 km. Kefalonia bestaat uit grillig gevormde schiereilanden en heeft witte zandstranden. De groene kuststroken met glooiende panoramawegen zijn ideaal om over te fietsen. Kefalonia heeft een bergachtig middengedeelte. Ithaka is veel kleine met een gemiddelde lengte van 21 km en gemiddelde breedte van 9 km. Er is weinig verkeer op Kefalonia en Ithaka. De wegen zijn goed onderhouden.

    Op Kefalonia zijn nog Romeinse, Venetiaanse en Byzantijnse invloeden terug te vinden in bouwwerken. Het eiland wordt ook wel bloemeneilanden genoemd vanwege de vele bloemensoorten en vele kleuren die in het voorjaar te zien zijn. Het eiland is dun bevolkt en kent weinig toerisme. Kefalonia telt 39.000 inwoners, van wie de meeste woonachtig zijn in Argostoli, de hoofdstad van het eiland. In het zuiden van het eiland ligt ingesloten tussen de plaatsen Sami en Argostoli het voor wielrenners aantrekkelijke Enos-gebergte, met een maximale hoogte van 1.628 meter. Bezienswaardigheden op het eiland zijn onder andere het ondergrondse Melissani meer en de duizenden jaren oude Drongarati grot. Mirtos Beach wordt door velen gezien als het mooiste strand van Europa. Kefalonia is een aantal jaar geleden in de belangstelling gekomen vanwege de film “Captain Corelli’s Mandolin” met in de hoofdrollen Penélope Cruz en Nicolas Cage. Deze film speelt zich op het eiland af ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en schetst een beeld van de bezetting door de Italianen en Duitsers en het verzet hiertegen.

    Het kleinere Ithaka is gelegen ten oosten van Kefalonia. Het eiland is het meest bekend als de thuisbasis van Odysseus (Ulysses), de held van de Trojaanse oorlog uit de Griekse mythologie. De hoge heuvels op het eiland zijn bedekt met wijngaarden, pijnbomen, olijfbomen en de tribunes van cipres. In tegenstelling tot de meeste andere Ionische eilanden, is Ithaka enigszins geïsoleerd. Dit heeft als voordeel dat het haar eigen unieke karakter heeft behouden. Alleen vanaf Kefalonia kunt u naar Ithaka varen. Ithaka heeft geen luchthaven. De westelijke kustlijn is ruig, met uitzicht richting Kefalonia. De drie belangrijkste havens in Ithaka zijn Frikes, Kioni en Vathi. Deze zijn mooi gelegen en hebben een aangename en relaxte sfeer.