Goed om te weten


 • Unieke eilanden in de Ionische zee

  De Ionische eilanden liggen ten westen van het Griekse vasteland. Kefalonia is het op 5 na grootste eiland van Griekenland en wordt gezien als het meest gevarieerde van de Ionische eilanden. Het eiland heeft een gemiddelde lengte van 85 km en een gemiddelde breedte van 55 km. Kefalonia bestaat uit grillig gevormde schiereilanden en heeft witte zandstranden. De groene kuststroken met glooiende panoramawegen zijn ideaal om over te fietsen. Kefalonia heeft een bergachtig middengedeelte. Ithaka is veel kleine met een gemiddelde lengte van 21 km en gemiddelde breedte van 9 km. Er is weinig verkeer op Kefalonia en Ithaka. De wegen zijn goed onderhouden.

  Op Kefalonia zijn nog Romeinse, Venetiaanse en Byzantijnse invloeden terug te vinden in bouwwerken. Het eiland wordt ook wel bloemeneilanden genoemd vanwege de vele bloemensoorten en vele kleuren die in het voorjaar te zien zijn. Het eiland is dun bevolkt en kent weinig toerisme. Kefalonia telt 39.000 inwoners, van wie de meeste woonachtig zijn in Argostoli, de hoofdstad van het eiland. In het zuiden van het eiland ligt ingesloten tussen de plaatsen Sami en Argostoli het voor wielrenners aantrekkelijke Enos-gebergte, met een maximale hoogte van 1.628 meter. Bezienswaardigheden op het eiland zijn onder andere het ondergrondse Melissani meer en de duizenden jaren oude Drongarati grot. Mirtos Beach wordt door velen gezien als het mooiste strand van Europa. Kefalonia is een aantal jaar geleden in de belangstelling gekomen vanwege de film “Captain Corelli’s Mandolin” met in de hoofdrollen Penélope Cruz en Nicolas Cage. Deze film speelt zich op het eiland af ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en schetst een beeld van de bezetting door de Italianen en Duitsers en het verzet hiertegen.

  Het kleinere Ithaka is gelegen ten oosten van Kefalonia. Het eiland is het meest bekend als de thuisbasis van Odysseus (Ulysses), de held van de Trojaanse oorlog uit de Griekse mythologie. De hoge heuvels op het eiland zijn bedekt met wijngaarden, pijnbomen, olijfbomen en de tribunes van cipres. In tegenstelling tot de meeste andere Ionische eilanden, is Ithaka enigszins geïsoleerd. Dit heeft als voordeel dat het haar eigen unieke karakter heeft behouden. Alleen vanaf Kefalonia kunt u naar Ithaka varen. Ithaka heeft geen luchthaven. De westelijke kustlijn is ruig, met uitzicht richting Kefalonia. De drie belangrijkste havens in Ithaka zijn Frikes, Kioni en Vathi. Deze zijn mooi gelegen en hebben een aangename en relaxte sfeer.

 • Even iets anders op een rustdag

  Boottocht Baai van Argostoli en Vardiani eiland (cruise)

  Een leuke afwisseling aan het einde van uw fietsvakantie op Kefalonia. We brengen u naar het hoofdstadje Argostoli vanwaar uw boottocht begint. Op de luxe cruiseboot is een Nederlandstalige gids aanwezig die u alles zal vertellen over Kefalonia vanaf het water. Op de boot kunt u zonnebaden op het dek, of lekker binnen of buiten zitten op comfortabele stoeltjes. Tijdens de boottocht zijn er diverse zwemstops waar u een verfrissende duik kunt nemen of weg kunt dromen op de verlaten strandjes. Op de boot zijn snorkelbrillen aanwezig die u kunt gebruiken om de prachtige onderwaterwereld te bekijken. Wie weet ziet u nog een schildpad voorbij zwemmen? We varen langs de nieuwe viskwekerijen en vertellen u alles over de visserij en de soorten vissen die hier worden gekweekt. Net buiten de Baai van Argostoli leggen we aan op het onbewoonde eiland Vardiani, met haar oude kerk en vuurtoren. Hier kunt u een wandeling maken en genieten van een BBQ (inclusief). Op de cruiseboot kunt u voor aantrekkelijke tarieven baguettes, frisdranken en snacks kopen. Aan het einde van de dag vaart u terug naar de haven van Argostoli en kunt u terugkijken op een heerlijk dagje uit.

 • Conditie en ervaring

  Om op de Ionische eilanden te kunnen fietsen is een voldoende fysieke conditie noodzakelijk. Daarnaast is een goede gezondheid een pré. Bent u hier niet zeker van? Informeer bij uw huis- of sportarts naar een medisch attest. Dit attest verklaart u fit om aan de fietsvakantie te kunnen deelnemen.

  Veiligheid

  Fietsen is over het algemeen een veilige hobby en sport, maar ongevallen zijn nooit uit te sluiten. Daarom verplicht wij onze gasten die aan het sportieve programma deelnemen om een fietshelm te dragen. Voor een klein bedrag per week kunt u van ons een professionele helm gebruiken. U dient te allen tijde de verkeersregels in acht te nemen. Om onbezorgd deel te nemen aan de fietsvakanties verplichten wij u om een reisverzekering af te sluiten. In Griekenland is het dragen van een fietshelm niet verplicht.

  Zon en warmte

  Op de Ionische eilanden is de temperatuur erg aangenaam, maar op zeer warme dagen is het belangrijk om de huid te beschermen tegen de zon. Wij adviseren de deelnemers aan onze fietsvakanties om voor aanvang van een dagtocht benen en armen in te smeren met beschermende zonnebrandmiddelen. Veel zonnebrillen beschermen uw ogen tegen ultraviolet zonlicht.

  Water is belangrijk als transportmiddel in ons lichaam. Tijdens het fietsen neemt de lichaamstemperatuur toe en fungeert “zweten” als warmte transporteur. Het is belangrijk om tijdens warme dagen regelmatig te drinken!