Het hele jaar schildpadden spotten


Schildpadden in Argostoli

Vanaf het voorjaar tot het late najaar zijn er elke dag schildpadden (caretta caretta) te spotten in de haven van Argostoli, het hoofdstadje van Kefalonia. De schildpadden worden met name aangetrokken door de vissersboten die vroeg in de ochtend terugkeren van het vissen. Tijdens het schoonmaken van de netten beland namelijk veel kleine vis en krabjes weer in het water, wat een aantrekkelijk maatje vormt voor de schildpadden.

Hoewel de zeeschildpad in de zee leeft is het afhankelijk van zandstranden voor het leggen van eieren. Jaarlijks zijn er in Griekenland circa 3.000 nesten. Het volwassen vrouwtje legt, in de zomer wanneer het warm is, elke twee tot vier jaar circa 100 eieren hier worden ongeveer 50 schildpadjes daadwerkelijk van geboren. Van deze schildpadjes bereikt hooguit één schildpad de volwassenheid. De eieren broeden zeven tot tien weken, afhankelijk van de temperatuur van het zand. Wanneer het zand koel is, in de nacht of vroeg in de ochtend racen de geboren schildpadjes de zee in. In Griekenland is dit over het algemeen vanaf eind augustus en in september en oktober.

Tijdens de fietsarrangementen Kefalonia recreatief en Kefalonia & Ithaka rondreis fietst u langs de haven van Argostoli.